30 Ekim 2011 Pazar

Retro Savcı

Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in yüzyıllar boyunca-Latinlerin büyük ihaneti dışında- savaş yoluyla fethedilmemiş olması konumu ve korunma özellikleri olan; olağandışı kalınlıktaki surları, surların önündeki derin hendekleri eğer bu ilk ikisinin olası aşılımında yeniden hendekler ve bir sıra daha sur dizisi ile aşılması neredeyse imkansız olan bir hatta sahip oluşundandı. Bu fethedilememezlikle başkent; gelişen, zenginleşen özelliklerinin yanında bilim, kültür ve sanatın merkeziydi. Başkent, hergün tüm Avrupa'dan gelen öğrencileri ağırlardı. Refah ve "savunuluyor olma güdüsü" bu, kozmopolit ve kreatif ortamı beraberinde getirdi.

Fethedilemez olma özelliği, günümüzde kozmopolit özelliklerin kaynağıdır. Bir şehir, bir ülke fethedilemez özellikler taşıyorsa kültür, bilim, sanat alanında ilerler. Fethedilebilir özeliklere sahip bir birey ya da ülke; fakirlik, huzursuzluk ve kargaşayla paralel bir şekilde süregelir. Türkiye'deki bilim, sanat veya kozmopolit özelliklerin "eksik olduğunu düşünen" sav, savunuluyor olma güdüsünün toplumsal düzlemin büyük ya da küçük, analitik düzlemin önemsiz olduğu şekliyle önemsiz olduğu miktarda eksik olmasıyla açıklanabilir. Toplum, savunuluyor olma güdüsüne dair eksiklikler yaşamaktadır. Bu eksiklikler, geçmişteki "kanlı fethihlere karşı duyulan korku" ile ilgili olmayan modern fethedilişle ilgilidir.

Modern fethediliş, bir empoze sisteminin ördüğü bir kavramdır. Sosyalleşmeye ilşkin alışkanlıkların bir "empoze" aracına dönüştürülmesi, bilinçli-bilinçsiz "verileri sorgulamayan direkt katılım" ve beraberindeki bilgisiz-katılımcı kitlenin meydana gelişiyle örneklenebilir. Toplumsal alışkanlıklar günümüzde "empoze" ile zedelenmekte, fikri-hür olmamaktan yakınan kitleler bile kendilerine verileri sorgulamayan direkt katılım özelliğine sahip nu-bireyler sağlamaktadırlar. Toplumdaki plastik sanatlar, müzikal sanatlar, kültürle ilgili ana maddeler, sosyal paradigmalara ilişkin çözüm getiriciler, bilimsel kaynaklar, tiyatro oyunları, resime , tasarıma ilişkin "önündeki hendekler ve surlar nedeniyle zorlu varış" karmaşasının nedenleri, tarihten günümüze ulaşan Türkiye'deki"fethedilebilir özelliklerin yoğunluğu" ile bağlantılıdır.