30 Eylül 2014 Salı

Optik görünmezlik pelerini meydana getirildi




Görünmezliği bir tür bilim-kurgu öğesi sanıyorsanız artık yanılıyorsunuz. Çünkü, Rochester Üniversitesi araştırmacıları tarafından bir tür optik görünmezlik pelerini oluşturuldu. Aslında bir büyütece benzeyen bu ‘pelerini’ nereye tutarsanız tutun orası kesinlikle ortadan kayboluyor. Üstelik hangi açıdan bakarsanız bakın. Göremiyorsunuz! Bu konu sihirden biraz daha fazlası...


Rochester Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, lensler ve biraz matematik ile nesnelerin üzerine gelen ışığın bükülmesi ve böylelikle çıplak gözle görülememesi sağlayan bir optik buluşa imza attılar. Kullanımı oldukça basit olan bu aygıt, herhangi bir nesnenin üzerine tutulan büyüteç benzeri bir şeyden ibaret. Sonuç ise üzerine tutulduğunda nesnelerin çıplak gözle görülememesi. Üstelik hangi açıdan bakılırsa bakılsın. Özetle optik ışık kırılması ile nesneler görülmüyor!

Bunun için nesnelerin kaybolmasını sağlayan dört farklı lens kullanılıyor. Bu lensler, birlikte kullanıldıklarında neyin üzerinde olurlarsa olsunlar gizli bir alan oluşturuyorlar ve yalnızca arka plan görülüyor. Şimdilik elde tutulabilen ve büyüteç tutuşuna benzer şekilde kullanılan bu lenslerin daha büyük boyutlarda alanları göstermemesi sağlanabilir. Örneğin evinizdeki çok gizli bir yerin ya da objenin görünürlüğünü engelleyebilirsiniz. İlginç ve gelecekte herkes tarafından kullanılabilecek kadar da basit.