7 Haziran 2014 Cumartesi

Geyiklerde 'Tartma' Eylemi

Geyiklerin aralarındaki rekabetin temel nedeni dişilerdir. Biraz da belli bir bölgenin kontrolü. Bir sürünün lideri olmak, dişi geyiklere hükmedebilmek ve onlarla özgürce çiftleşebilmek demektir. Bu doğa kanunu ilginç bir rekabet anlamı taşıdğı da bir gerçek. Bir sürünün lideri ve o koltukta gözü olan adaylardan oluşan, tansiyonu son derece yüksek bir ortam.

Sürü lideri olmak
Bir sürü liderinin karşısına nasıl çıkılır, ne yapılır olay nasıl gelişir biraz bu sorulara odaklanalım. Geyikler kendi sikletlerine göre bir lider söz konusu olduğunda, patronun karşısına dikilip böğürmeye başlarlar. Bu yüksek perdedeki seslerin ilginç bir matematiği vardır. Böğürme, göğüs kaslarının kuvvetli biçimde kasılmasına neden olur. Eğer böğürme yüksek perdeden ve kısa aralıklarla gerçekleştirilebiliyorsa sesin sahibi olan geyik, kuvvetli göğüs kaslarına sahip demektir. Böğürmeye karşılık veren lider, aslında bir savaşın içine girmiştir bile. Karşılıklı böğürüşmeler, kimin daha güçlü olduğunu; dolayısıyla eğer dişe diş rekabete girdiklerinde kimin daha uzun süre dayanıklılık sergileyeceğine işaret eder. Geyikler böylelikle birbirlerine dokunmadan önce adeta neler olup biteceğini öngörmekte, konuyu ölçüp hesap kitap yapmaktadırlar.

Sonraki adım ise iki şekilde gerçekleşir: Lideri adayı, sürü liderinden daha güçsüz olduğunu anlayıp geri adım atabilir ve etrafta sakin sakin dolanmaya devam eder. Elbette bu durumda dişilerden de uzak duracaktır. Ve diğer seçenek ise böğürüşmelerin neticesinde sürü liderine yakın güçte olduğunu düşünebilir (hayvanlar da düşünür) ve bu durumda mutlak bir gerçek olarak boynuzlar devreye giriverir. Ancak bu notada da iki geyik birbirleriyle ölesiye savaşmazlar. Hafif hafif birbirlerinin boynuzlarına dokundururlar, aslında aceleleri hala yoktur; hedefleri birbirlerinin omuz kaslarını görmektir.

Eğer omuz kası güçlüyse işi fazla uzatmaya gerek yoktur, sürü lideri adayı bu iki unsurla ciddi bir saldırıya gerek olup olmadığını ölçüp biçer. Eğer omuz konusunda da kendisine güveniyorsa, sürü liderinden daha güçlü olduğunu, en azından ona yakın olduğunu anlarsa bu kez her yıl geyiklerin yüzde 25'inin sakat kalmasına yol açan o hummalı kavgaya girişilir. Sonuç sürünün geleceğinin kimin elinde olacağını ortaya koyacaktır.